Wednesday, November 26, 2014

Film Review : Big Hero Six



Assalamualaikum, hari ni nak review filem Big Hero 6, yang sebenarnya dah tengok 18 hari tu. ye minggu lepas. ye tahu kenapa lambat review ye. mungkin kemalasan tak nak pergi dari hidup aku lagi. so hari ni, tak ada apa benda nak buat, then here i am. apa permulaannya memang tak nak tengok pun cerita ni kerana it's  animation yang tak menarik minat untuk aku tengok. tengok hanya sekadar teman adik tengok. tapi filem ni menarik jugak sebenarnya, walaupun aku tertidur dalam cinema tu. let's talk about this film.

Big Hero 6 pada asalnya adalah watak daripada sebuah komic, iaitu Marvel Comics. samalah dengan Spiderman dan lain-lain pun asalnya daripada Marvel Comics. Filem ini merupakan filem yang Walt Disney Animation Studios buat berdasarkan watak daripada Marvel Comics

Sinopsis
Hiro Hamada, 14 tahun yang sangat pandai dalam bahagian robotics yang tinggal di bandar San Fransokyo. dan selalu menghabiskan masa menyertai pertandingan lawan robot, illegally. Mempunyai seorang abang, Tadashi. Baymax, penjaga kesihatan yang dicipta oleh Tadashi. Tadashi mati dalam suatu kebakaran yang ingin menyelamatkan Professor Callaghan. Sampailah apabila suatu hari peristiwa dahsyat menimpa kota San Fransokyo, menyebab Hiro berada didalam bahaya, menyebab dia mengaktifkan Baymax dan berkawan dengan kawan-kawan abangnya iaitu GoGo Tomago, Wasabi, Honey Lemon dan Fred. Hiro berusaha untuk bongkarkan misteri yang melanda kota San Fansokyo, dan mengubah Baymax dan kawan-kawannya menjadi hero yang berteknologi tinggi yang dipanggil Big Hero 6






Monday, November 24, 2014

Dendam

Assalamualaikum, happy holiday kepada budak sekolah. Cuti kali ni tak sama dengan cuti-cuti yang sebelum ni. Sebab aku rasa lain gila. Memikirkan tahun depan nak SPM dah. Tetiba rasa aku rindu nak pergi sekolah bukan nak belajar. sebab rindu nak cerita semua benda yang terjadi dekat kawan sebelah tempat duduk. Rindu nak gaduh dan bergelak sakan dengan budak lelaki baris depan. Rindu dengan semua benda. Aku rasa tahun ni aku paling bermakna sekali. Kenal apa itu erti kawan. Kawan yang boleh bawak gaduh dan boleh gelak walau apa pun topic yang diperkatakan.

Now, apa kena mengena dengan dendam. Dulu-dulu pernah ada dendam dekat seseorang budak ni. padahal dia Cuma jatuhkan kau dekat koridor sekolah je. Tapi dendam dia melampau-lampau. Sekarang aku dah tak jumpa dia dan aku pun tak tahu nak simpan dendam tu dekat mana? Maka aku buang dendam itu. Dan selepas itu ada orang mempermainkan aku like depan cakap lain belakang cakap lain. Depan aku manis gila dia berkata sampaikan aku hampir disahkan menghidap penyakit diabetes. Tapi belakang macam-macam dia berkata tentang aku. Mula-mula memang rasa tak percaya, orang yang pernah tolong kau dan kau sangat appreciate dengan apa yang dia buat,but at the end dia sendiri yang musnahkan kepercayaan aku dekat dia.

Sampai satu tahap, aku tertanya  apa yang aku buat dekat kau sehinggakan kau buat aku macam ni? But thanks to her now I don’t trust people easily. berdendam dengan dia, aku rasa tidak. Aku dapat tahu apa yang dia buat belakang aku pun selepas dia berpindah sekolah. Pandai betul dia buat rancangan. Dendam itu dah tak ada dan Aku dah maafkan dia. Tapi nak lupakan apa yang dia buat memang tak akan sampai bila-bila. Biarlah nak kata aku ni lembik tak nak lupa apa yng pernah terjadi like “yang lepas tu lepaslah buat apa nak kenang”. Tapi mesti ada satu saat kau akan imbas balik benda yang terjadi tu kan. Biarlah hidup aku, aku yang rasa sakitnya.

Aku tak nak berdendam, sebab aku rasa buat apa berdendam dengan  orang yang nak hancurkan hidup kau. Bila kau berdendam kau akan berdendam dengan seluruh keturunan dia. Bagi aku cukup hanya benci dia sahaja tak payah nak kaitkan dengan orang lain yang tak ada kena-mengena. Sampai satu masa nanti dia akan kena balasan yang dia buat dekat kau. Just wait and see ya. berdendam ni bermaksud kau nak balas balik apa yang dia buat dekat kau. Tapi tahu tak yang bila kau balas balik apa beza yang dia dengan kau. Dan sampai bila dendam itu akan berakhir? Kalau publish kan satu buku storyline macam ni, sure kena maki.


Untuk membalas dendam yang terbaik sekali bagai dipetik dari angkasa ialah tunjukkan dekat musuh kau tu yang kau mampu teruskan hidup dengan jayanya setelah dia telah hancur 1/10 daripada perjalanan hidup kau. Fahamkah itu. Barulah bila dia Nampak kau terbeliak mata dia tengok kau. Biar,biarkan mata dia terbeliak, sebab itu akan membuatkan dia sedar yang sebelum nak bermain dengan orang pastikan bermain dengan orang yang betul. Nanti tak adalah sakai sangat bila orang lebih bahagia daripada hidup dia. sekian

P.S- terlintas nak buat entry dendam ni kerana baru lepas tengok drama korea hotel king. 

Monday, November 10, 2014

background blog change


Assalamualaikum, sepatutnya entry ini ditulis semalam, tapi sebab malas dan ingatkan semalam nak download movie The Lorax. ye betul aku tak tengok lagi cerita tu. kesianlah diriku ini. tapi semalam intenet tidak memberi kerjasama, maybe sebab semalam kakak balik so orang yang menguna internet tu bertambah, menyebabkan internet lembab. lagi annoying bila semua siblings aku balik, lagi bertambah-tambah lembabnya. bukan aku tak suka siblings aku balik ye, jangan salah faham. cuma rasa terganggulah sebab selalunya diaorang balik time holiday yang panjang.

bila holiday mestilah nak duduk bertapa depan computer kalau boleh 24/7 hours. banyak benda nak kena qada, yelah sebelum ni study je. sampai nak tengok tv pun susah. tapi bila dah internet dah lembap spoil mood aku nak qada tengok cerita korea, nak update blog dan pelbagai lagi. tak ke sakit hati namanya.

ehh, memang dah lari tajuk sangat dah ni. tapi memang aku selalu macam tu kan. peranggan pertama dan kedua hanya pembuka kata yang tak ada kena mengena dengan tajuk. nasiblah waktu buat karangan BM dang BI tak melalut macam ni, kalau tak memang malu kau kena perli dangan cikgu dalam kelas. tak cukup kelas dia pergi jual pulak nama kau dekat kelas-kelas yang dia mengajar. mana kau nak letak muka kau? aku tidak pernah ye mengalami situasi diatas. mintak dijauhkan.

aku tukar background blog sebab aku rasa, blog aku dah tak ada seri. lagi pun dah jemu tengok background yang sama walaupun belum sampai setahun lagi. dah tak best dah blog aku ni. (cehh padahal okay je aku tengok) biasalah aku kan aku satu habit yang cepat boring dengan sesuatu benda.memang cadangnya nak edit je template ni sebab dah download beberapa template dari blogskin dari bab nak edit balik tu macam malas banyak. so buat keputusan just tukar background blog je. senang dan habis cerita.